Отделна агенция за пожарната, МВР болница да премине към Министерството на

...
Отделна агенция за пожарната, МВР болница да премине към Министерството на
Коментари Харесай

Пожарната и МВР болница да не се ръководят от вътрешното министерство, предлага Рашков |

Отделна организация за пожарната, Министерство на вътрешните работи болница да премине към  Министерството на здравеопазването, а проверяващата активност да не бъде " подвластна от безотговорни хора " в прокуратурата.

Това са част от целите пред новото ръководство на Министерство на вътрешните работи, оповестени от вътрешния министър Бойко Рашков по време на днешното съвещание на Комисията по вътрешен ред и сигурност в Народно събрание.

Той показа политическия си кабинет, както и визията и тактиката за ръководство на ведомството: 

" Министерство на вътрешните работи е едно от най-големите по състав ведомства в страната - към 50 000 души. В годините, особено последните 10, този състав е бил последователно сведен, с цел да се стигне до днешния състав от към 50 000 души. Можем да кажем, че има наклонност за понижаване. 

Когато възникне въпросът за чиновници на глава от популацията, нормално се стига до извода, че има прекомерно доста чиновници на Министерство на вътрешните работи, само че не се взима поради, че не всички служби са с полицейски функционалности - като Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ". Тя би трябвало да се обособи в независима организация, която да се занимава и със избавяне на хора. Да бъде снабдена с летателни средства - хеликоптери за избавяне и пожарогасене. 

Друг противоречив въпрос - дали Министерство на вътрешните работи болница да излезе от структурата на вътрешното министерство и да влезе в Министерството на здравеопазването . Това е структурна смяна, която ще се отрази на по-високата успеваемост на Министерство на вътрешните работи. 

На снощен диалог с финансовия министър Асен Василев разбрах, че МФ отделя много средства за техника. Много средства ще бъдат заделени за камери за наблюдаване. 

Състоянието на българската прокуратура и нормативното споразумяване на пълномощията ѝ е една сериозна спънка за своевременните следствия. По нашия Наказателно-процесуален кодекс (НПК) един проверяващ орган може да стартира следствие, единствено когато е изправен пред наложителен случай. 

По този мотив постоянно се случва да би трябвало да чакаме някой прокурор да стартира следствие. Например, завършили сме есента един епизод от сагата " Автомагистрали ", само че до ден сегашен нямаме отговор по въпроса от прокуратурата. Има няколко такива случаи. 

Крайно време е аномалията прокурорът да желае достъп до СРС-та да завърши. По Наказателно-процесуален кодекс единствено основният прокурор може да позволи потреблението на СРС-та. Пита се за какво сме разрешили в закона сходно прокурорско съдействие. 

През септември Националната следствена работа проверява епизод от проблемите с Автомагистрала " Хемус ". Наблюдаващият прокурор тогава, вместо това, постави предлагането на следователите на бюрото си и излезе в 20-дневен отпуск, до момента в който чакахме експедитивност в следствието. Така страната бива блокирана в проверяващата си активност и е подвластна от безотговорни хора. 

Има 22 каузи в Главна дирекция " Борба с проведената престъпност ", които отлежават от 2017 година и не се движат от съответната спецпрокуратура. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР